KNJIGE, "Umijeće ratovanja", Sun Tzu , BORBA I SUKOBI [Kyokushin Karate Klub "Dugo Selo"]
KNJIGE, "Umijeće ratovanja", Sun Tzu , BORBA I SUKOBI
Pristupiti ćemo analizi Sun Tzua iz kuta samoobrane na cesti ili borbe na natjecanju.

\"Za nepobjedivu obranu, prikrij svoju formu. Kada te protivnici napadnu, onda su ranjivi.\"
Prilikom direktnog sukoba na cesti, najbolje bi bilo ne zauzeti borbeni stav. Ostanite u uspravnoj poziciji, s jednom nogom naprijed, blago savinutih koljena. Ruke neka budu ispružene prema dolje i ispruženih prstiju. Budite opušteni fizički, no, napeti psihički i spremni za munjevitu reakciju. S obzirom da nema borbenog stava, protivnik ne može zaključiti ništa o vašem načinu borbe. Ako se umirite, ne vidi se namjera niti način napada. Ljudi najčešće napadnu jer su uvjereni da su u prednosti ako pogode protivnika prvim udarcem. Pokušajte obrnutom logikom. Imate dobru obranu i u prednosti ste jer protivnik ne zna ništa o vama. Onoga trena kad protivnik napadne, sigurno se negdje \"otvorio\" i nije razmišljao o obrani, nego o nanošenju ozljede. Naravno, ova logika funkcionira samo ako ste dobro svladali borilačke vještine. Nemojte biti razočarani ako ih ne znate. Zamislite sljedeću situaciju: pas vas samo mrko gleda i u napadačkoj je poziciji, te blago pokazuje zube. Složit ćete se sa mnom da je bolje ne dirati ga. Pas koji laje i trči posvuda jednako je preplašen kao i osoba koja stoji ispred njega. Dobar strateški raspored bolji je od loše borbe. U karate borbi, oba borca zauzimaju isti stav pa možemo shvatiti kao da stava i nema. Treneri najčešće uče borce sljedećoj logici: \"Najprije pusti protivnika da se ispuše a zatim ga napadni svim silama\". No, što ako nismo bili u stanju izdržati prvi napad? Mogli bismo tako u nedogled. Opet se vraćamo na isti problem, a to je da je da, ako se i mislimo boriti, moramo imati dobru strategiju. Čim smo se našli u borbi, već smo negdje pogriješili jer nismo reagirali na vrijeme da to prekinemo.

\"U drevna vremena umješni ratnici prvo su se pripremili da budu nepobjedivi, a onda su čekali na trenutak ranjivosti kod protivnika\"

Ukratko, nepobjedivost ovisi samo o vama, a ranjivost protivnika je stvar vašeg napada. Zbog toga treniramo jako i čitav život, jer se nikad ne možemo dovoljno pripremiti za napad protivnika na cesti, o kojem će nam ovisiti život. Ovo je mudrost koja je sigurno svima jasna. Što više truda uložimo u nešto, bolje ćemo svladati radnju i više će nam se rezultata vratiti. Naravno, nikada ne smijemo ući u stanje potpune opuštenosti i prepustiti se rutini jer bi nas to, u napadu \"na cesti\", moglo stajati života. Neki je mudrac rekao: \"Kad se prestanem bojati borbe, nikad više se neću boriti (znači da sam sljedeću bitku sigurno izgubio.\"

\"Obrana je za doba nedostatnosti, napad je za doba viška\"
Pripremite li se dobro za borbu i obranu, možete si dozvoliti napad. Ukoliko niste u najboljoj formi ili u najboljoj poziciji u napadu \"na cesti\", dobra je obrana jedino rješenje.

\"Dobri ratnici zauzimaju položaj na tlu na kojem ne mogu izgubiti.\"

Pod pojmom \"tlo\" misli se na mjesto od strateške važnosti, odnosno, na odabir terena za bitku. Pokušajte, pod svaku cijenu, izbjeći mračne uličice, mračne haustore, ruševne zgrade, napuštene dijelove urbanih sredina, lokale s mnogo ludih i pijanih osoba. Ne zadržavajte se po mračnim i napuštenim mjestima, kao ni na mjestima gdje se očekuju ili su mogući neredi. Ako se već nalazite u sukobu, okrenite leđa zidu, ili, možda bi bilo pametnije reći, ne okrećite leđa protivniku. Ukoliko bježite, odaberite gustu šumu, ako ne možete trčati, no, ukoliko ste brzi, čist i ravan prostor je kao stvoren za vaš bijeg. Odaberite mjesto za sukob s mnogo nazočnih ljudi, ako već sukob niste mogli izbjeći. Pazite da pod nije klizav jer niti najbolji borci ne mogu kontrolirati neke prirodne, nepredvidive pojave. Također, pazite da na podu nema razbijenog stakla ili kamenja, ukoliko budete prisiljeni boriti se na tlu. Blizina parka nije loša jer uvijek možete zgrabiti granu koja može poslužiti kao štap. Ugostiteljski lokal, uza sve mane, pruža i mnoštvo oružja za samoobranu. To su, primjerice, pepeljare, stolci, stolovi, boce, čaše i mjesta za zaštitu od hladnog i vatrenog oružja. Blizina vode je dobra ukoliko ste dobar plivač. Blizina brda je odlična i može dati prednost borbe, no morate imati kondicije. Nemojte podcijeniti niti blizinu bolnice, policije ili prijatelja od mjesta vašeg sukoba. Najbolje odabrano tlo je ono na kojem nema sukoba.

\"Napadni najjačom silom na najslabije mjesto.\"
\"Pobjeda se dobiva iznenađenjem.\"
\"Protivnika moramo napasti strelovito koristeći silu zamaha koju ste postigli.\"
\"Pojavi se tamo gdje oni ne mogu ići, uputi se tamo gdje te najmanje očekuju.\"
\"Ispipajmo ih da doznamo gdje su dostatni, a gdje nedostatni.\"

U samoobrani i karate borbi, rečenice su same po sebi jasne, no, zvuče teoretski. Pokušajmo ih prilagoditi realnoj primjeni. Rekli smo da ne zauzimamo nikakav borbeni stav i ne pokazujemo nikakav način reakcije. Nakon ili prije pokreta protivnika ili napadača reagiramo munjevito, te se ne zaustavljamo dok protivnik nije potpuno svladan ili onemogućen za daljnji napad. Pri tome koristimo sva raspoloživa sredstva i metode koje nikome ne bi mogle pasti na pamet. Prilikom napada, ako uvidimo protivnikovu slabu točku, upravo na to mjesto trebamo napasti svim raspoloživim snagama. Ovo vrijedi samo za utilitarnu situaciju u preživljavanju. Za karate borbu treba godinama uvježbavati tehnike koje se rijetko ili uopće ne koriste jer je to područje gdje protivnik neće očekivati rezultat s vaše strane. Pročitao sam poruku na nekom forumu \"velikih\" majstora borilačkih vještina kako neke od neobičnih tehnika koje se vježbaju u karateu uopće nisu primjenjive, te da je najbolji udarac šakom. Bojim se da su \"na cesti\" samo takve tehnike važne, jer navedene sigurno prolaze, samo morate znati što, kako i kada koristiti. Udarac ryutokenom između rebara, pod pazuh, u ruku ili nogu je itekako efikasan i gotovo po pravilima. Najefikasniji je usred prsa, no, to ljudima nikada ne bi palo na pamet. Naravno, ukoliko nemate pripremljenu ruku i prste ozbiljno ćete se ozlijediti.

\"Ne treba ponavljati taktiku koja nas dovede jedanput do pobjede, nego uvijek nanovo pronalaziti rješenja prema danim okolnostima, a njih je beskrajno mnogo.\"

U napadu treba razmišljati brzo i biti jako prilagodljiv. Navedeno možemo primijeniti samo ako smo imali dobru i čvrstu pripremu. Morate se podjednako boriti iz oba stava, podjednako dobro udarati i baratati s obje noge i ruke, morate biti dobro fizički i psihički pripremljeni te imati inteligenciju sve navedeno spojiti. Također, morate uvježbati mnogo različitih situacija i razmatrati mnogo vrsta problema. Budite kao voda koja se prilagođava terenu. Ako ste jednog protivnika dobili nogama, a sljedeći je malo pametniji pa priprema teren, i to je vidio, sigurno ga nećete dobiti na isti način. Razradite nekoliko taktika i načina obrane i napada. Promatrao sam protivnika 24 sata, njegov govor, ponašanje, govor tijela, pokrete, snagu, način razmišljanja. Ne biste vjerovali koliko podataka korisnih za borbu iz svega navedenog možete izvući. S obzirom da niti nakon toga nisam znao protivnika, morao sam se prilagoditi. Nastojite ne razmišljati na sljedeći način: \"Ako je dobro i prolazi, zašto ne ići s time i dalje. \"Što kada naletite na \"zid\"? Morate se moći prilagoditi, u protivnom će vas \"na cesti\" navedeno koštati života. Ne postoji savršena tehnika. Pokušajte izići iz ovih okvira na trenutak. Izgubili ste posao i imate problem. Možda ste to mogli izbjeći, možda možete raditi nešto drugo, a možda ste bili pametni i imali dobru pripremu pa ste se školovali u tri različite struke, a radite u dvije paralelno te vam gubitak jednog posla ne predstavlja problem za preživljavanje. Razmišljajte unaprijed, dobra priprema je osnova svega.

\"Ne pritišći očajnog neprijatelja\"

Protivnik koji nema što izgubiti najopasniji je mogući protivnik. Možda je na rubu snaga, pada prema podu te prije pada radi salto i okret zadnjim snagama (kajten geri) - ovo je tehnika koju tada sigurno ne očekujete. Nevjerojatno je kako iz bezizlazne situacije protivnik preokreće u pobjedonosnu situaciju za sebe. Potreban je samo djelić sekunde u pravo vrijeme i na pravome mjestu. Također, moguće je da je cijelu svoju borbu temeljio na navedenoj strategiji i čuvao tehniku za kraj.

\"Pet je mana opisano u karakteru nekog generala.
Ako je bezbrižan, mogu ga ubiti.
Ako je kukavica, zarobit će ga.
Ako je naprasit, može ga svako izazvati i učiniti budalom.
Ako je previše osjetljiv na pitanja koja zadiru u njegovu čast, možemo ga oklevetati.
Ako je od onih koji previše suosjećaju s drugima, lako ga je izložiti neugodnostima.\"

\"Pod zapovjedništvom razumijevam generalove kvalitete: mudrost, čovjekoljublje, hrabrost i strogost.\"
Pokušajte imati sve kvalitetne osobine, pokušajte ne imati navedene mane. Također, ne tražite manje ni od svojih učitelja. Naravno, nećete uspjeti u svemu, no, \"umrite\" pokušavajući.

Ovo je bio samo kratak osvrt na neke od mudrosti. O svakoj od navedenih mudrosti i njezinim primjenama u raznim granama života, mogli bismo napisati knjigu. Ima i poglavlja koja nismo obradili u svrhu karatea i samoobrane. Opisi su osnovne mudrosti, već otkrivene u praksi, no, ako dosegnete veću mudrost zadržite ju za sebe jer je to vaša \"prednost\".
Posljednje je poglavlje korištenje špijuna. Uzevši u obzir mudrost jednog mog profesora, koji smatra da se sva čuda svijeta dijele na energiju i informaciju, možda je korištenje špijuna najvažnije u pripremi za \"borbu\". Neke stvari ćete morati otkriti sami.
Pročitajte knjigu, siguran sam da nećete požaliti. Pročitajte ju više puta.

Otiđite izvan okvira, tamo gdje vaši protivnici ne idu. Pripremajte se dugo i temeljito. Budite hrabri, ali ne i glupi. Dobro strateško razmještanje \"figura\" kao u šahu je odlična priprema, no, neka vam ne bude teško proučiti i igru GO jer, ako svi igraju šah, vi igrate nešto drugo. Budite prilagodljivi situaciji, ali pazite da ne idete u područja koja vam nisu sklona jer ćete u tom slučaju sigurno izgubiti.

\"Prvo moraš imati čvrstoću u svome vlastitom srcu i tek tada možeš oduzeti dušu protivnih generala.\"

\"Postoje putovi kojima se ne bi smjelo ići...\"

Sun Tzu: \"Umijeće ratovanja\"
Izdavač : \"Misl\", Zagreb, 1997.
Obradio za www.kyokushinds.hr : Nikola Banjeglav

Sva Prava Pridržana ©