Špek bake Štefe ili amfetamini, što je zapravo "doping" ? [Kyokushin Karate Klub "Dugo Selo"]
Špek bake Štefe ili amfetamini, što je zapravo "doping" ?
Urbani razvoj kojime smo okruženi sugerira kako je riječ doping još jedna izmišljotina 21. stoljeća kao što su to prostitucija, korupcija i slično, no ta sugestija je u potpunosti pogrešna. Kao što su prostitucija i korupcija, iako ih danas češće vidimo, tu od davnina, tako je i doping korišten i prije nego su naši televizori mogli pričati o njemu. Naime, poznato je da su stari Grci, u njihovo slavnije doba, na olimpijskim igrama za podizanje psihofizičkih sposobnosti koristili kojekakve gljive, dok su Azteci u istu svrhu konzumirali ljudsko srce. Općenito riječ doping označava podizanje sposobnosti tijela konzumiranjem farmakoloških supstanci u neprirodnim količinama. Danas doping nije vezan samo uz profesionalne sportaše već i uz mlade ljude koji na pragu puberteta u nadi da će ih veći mišić plasirati u "popularno" društvo konzumiranjem takvih supstanci uništavaju vlastito zdravlje. Zanimljiv je podatak koji govori da čak 6% srednjoškolskih sportaša koristi anaboličke steroide.
Koji se preparati koriste u svrhu dopinga? Anabolički steroidi, humani hormon rasta, amfetamini, eritropoetin i kreatin jedni su od najkorištenijih.

Anabolički steroidi počeli su se koristiti u drugoj polovici 20. stoljeća, a danas njihov učinak vidimo na ljudima ormarima s vrlo malim ručkama. Anabolički steroidi su supstance koje zamjenjuju muški spolni hormon testosteron koji je zaslužan za razvoj spolnih karakteristika i mišićne mase. Vrlo su popularni jer se njihovim korištenjem mišićna masa može razviti pet do šest puta brže, ali također je utvrđeno da njihovo korištenje povećava razinu kolesterola i masnoće u krvi, a time i rizik od srčanog i moždanog udara te karcinoma jetre.

Humani hormon rasta (HHR) je protein koji se normalno pojavljuje u ljudskome tijelu lučenjem hipofize, a potiče rast i povećanje mišićne mase. HHR je vrlo opasna supstanca jer može dovesti do zadržavanja vode i rezistenciju na inzulin.

http://theicecream.org/doping-in-research
Foto - theicecream.org

Amfetamini su vrlo popularne supstance koje su se počele koristiti 60-tih godina prošlog stoljeća. Razlog njihovoj popularnosti je činjenica da pojačavaju metabolizam i budnost, jačinu mišića, trošenje masti, anaerobne kapacitete kao i maksimalnu snagu i izdržljivost sportaša. Korištenje amfetamina vrlo je opasno jer dovodi do srčane aritmije, visokog tlaka, halucinacija te stvara ovisnost.

Eritropoetin je preparat koji se kao istoimeni hormon, normalno proizvodi u bubrezima, te u eritrocitima povećava koncentraciju hemoglobina koji veže na sebe kisik i na taj način ga prenosi iz krvi do organa. Njegovim korištenjem čovjek se ne umara u onoj mjeri u kojoj bi se inače umarao te mu se povećava izdržljivost. Činjenica da je u razdoblju od 1997. do 2000. godine 18 biciklista umrlo od posljedica moždanog udara, srčanog infarkta i plućne embolije zbog korištenja toga preparata dokazuje da je vrlo opasan.

Popis ilegalnih preparata poput navedenih mogu se naći na službenim stranicama Svjetske anti-doping organizacije (World anti-doping agency, WADA) koja je osnovana 1999. godine kao neovisna organizacija za borbu protiv dopinga.

Na spomenutom popisu ilegalnih preparata nećete naći kreatin koji se prodaje kao dodatak prehrani. Spomenut je zbog svoje popularnosti, a omogućava brzi razvoj mišića tijekom kratke anaerobne aktivnosti. Čest je gost redovitih korisnika teretana, a skriva se u posudama različitih veličina i osim što "hran"“ mišiće istraživanja su pokazala da na jedan zanimljiv način hrani ego. Studiji su pokazali da kratkotrajna konzumacija kreatina nije štetna, no opreza nikada dosta jer nisu istražene sve moguće nuspojave tijekom dužeg razdoblja konzumacije.

Čini se da komercijalizacija sporta ima takav učinak da se zaboravljaju prave vrijednosti sporta; trud i napor koje ulažemo kako bismo kasnije bili nagrađeni i uvjereni da tako pobjeđujemo u sportu i životu.
Također cijena jedne ampule anabolika je otprilike 150 kuna, a za 150 kuna možete kupiti 1 kilogram pršuta. Sport bez dopinga ono je čemu treba težiti.

http://theicecream.org/doping-in-research
Foto - www.gophoto.it

www.kyokushinds.hr

Dominic Vidović
Sva Prava Pridržana ©